Vertrouwenspersoon
‘Is er iets gebeurd op de vereniging/organisatie waardoor je nu steeds angstig of gespannen bent? Levert het momenteel meer stress op dan plezier? ‘Voel je je niet prettig, omdat je het gevoel hebt te worden buitengesloten of gepest? Zijn er problemen in het contact met je trainer en/ of leider die je zelf niet met hen durft te spreken? Zijn er andere problemen, waardoor je niet meer jezelf bent?
Dit zijn een aantal voorbeelden waar jij als lid/trainer/vrijwilliger tegen aan kan lopen en niet weet hoe je dit zelf kan oplossen. Hierdoor kan je hobby of taak, wat je altijd met plezier doet, minder leuk worden. Heb je hier zelf last van of speelt er een ander probleem? Dan is onderstaande tekst misschien goed om door te lezen. Want wij helpen je hier graag bij!
Vertrouwens(contact)personen willen je helpen!
Als snel wordt er een drempel ervaren om, bij grensoverschrijdend gedrag, naar iemand toe te stappen om aan te geven waar je last van hebt (bijv. door schaamte, angst, onmacht etc.). Vaak loopt iemand dan te lang met iets rond. Het is dus goed om te weten dat je bij grensoverschrijdend gedrag altijd in gesprek kunt met een vertrouwens(contact)persoon. Zij zijn er als aanspreekpunt voor leden, ouders/verzorgers, vrijwilligers en bezoekers die te maken hebben gekregen met ongewenst gedrag door personen die verbinding hebben met de organisatie/vereniging.
De vertrouwens(contact)persoon is er in eerste instantie voor jou! Belangrijk is daarom om te weten dat vertrouwens(contact)personen een geheimhoudingsplicht hebben en daarom niets doorvertellen aan andere. Het probleem of de klacht wordt vertrouwelijk behandeld. Tenzij er sprake is van ernstige strafbare feiten (zoals bijvoorbeeld aanranding) waarmee de vertrouwens(contact)persoon in gewetensnood komt. Het is dus vertrouwelijkheid ‘tenzij’. Tijdens het gesprek met de vertrouwens(contact)persoon blijft de regie in de handen van de melder, er zal geluisterd worden en de melder bepaald zelf de voortgang.
Scouting Graaf van Gelre conformeert zich aan de gedragscode van Scouting Nederland. De code geeft de grenzen aan in het contact met minderjarigen. De gedragscode is opgenomen in het Huishoudelijk Reglement van Scouting Nederland en daardoor voor alle leden van toepassing.
Deze code is hier te downloaden. Iedereen die een functie binnen onze scoutinggroep vervult, onderschrijft deze code.
Pieter van der Keur
Mijn naam is Pieter van der Keur, 63 jaar. Ik ben werkzaam als Sociaal werker bij Welzijn West Betuwe. Sinds september 2022 ben ik Hobéon SKO gecertificeerd vertrouwenspersoon. Vanuit Welzijn West Betuwe word ik extern ingezet als vertrouwenspersoon voor jullie club/vereniging. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig en welkom voelt binnen de vereniging en dat iedereen elkaar met respect behandeld.
pvanderkeur@welzijnwestbetuwe.nl
06 24 81 89 53